Történet

2708 - Az Univerzum békéjét egy titokzatos gyilkosságsorozat kavarja fel, mely az egész Külűrre kiterjed. A katasztrófa-elhárításáról híres Tellusnak a feladata megfékezni a gyilkost - vagy gyilkosokat -, még mielőtt a bolygórendszerek egymás torkának ugranának. Eközben egy renegát hívő, szövetkezve egy kalózbandával, megalapítja a Káosz Harangjai nevű csoportot, mellyel a világuralomra törnek. Az igazi fenyegetés azonban a múltból jön, egy mindeddig megbúvó társaság tagjának a személyében, aki mit sem sejt arról, milyen erős lap egy Univerzum méretű kártyapartiban.

20.fejezet: Mozgó város

2012.03.29. 19:14 :: TheMedium

A diplodokuszok kisétáltak a tengerpartig. Nem látszott rajtuk, hogy fáradnának, vagy hogy unnák az egészet. Csak lépkedtek, vasfegyelemmel beletörődve sorsukba. A hátukon a kunyhók sosem remegtek meg - bár ez függött attól is, hogy remekül ki voltak kötözve az állatok hátához.

Aztán, mikor beesteledett, és a diplodokuszok óvatosan lefeküdtek aludni, az illető, aki az őrtoronyban állt, intett a kezével:

- Hidakat le!

Abban a pillanatban levált a kunyhók egy része - pontosabban a házat fából készült, hosszúkás része, mely magába foglalta a tetőket is meg egy falat a négy közül. Ezek nagyon lassan vertikális pozícióba helyezkedtek a diplodokuszok között. Így úgy néztek ki, mint hidak, amik összekötik a kunyhókat.

Emily xchsychsianokkal közrefogva bámult a messzeségbe. Fények világították végig a partot, és még mögöttük is voltak házak. Némely híd hátulról, a diplodokuszok farkából kiindulva, mások a nyakukból elkezdődve kötötték össze a városrészeket. talán egy kilométeren át folytatódott a sor - nem volt ez más, mint egyetlen nagy, vándorló város.

A vezető pedig elhátrált az őrtoronyból, és elindult az egyik hídon. Emily körbenézett. A xchsychsianok nem figyeltek rá, el voltak foglalva ozmiumdárdáikkal, így a nő kihasználta a figyelmetlenségüket, és elindult a vezér xchsychsian után. A többi látszólag nem foglalkozott vele, ugyan utána néztek, de nem követték őt.

A vezérxchsychsian átment a diplodokusz farkán lévő hídon, majd átment egy másik hídon. Mindenhol lámpások és lampionok adtak meleg sárga fényt, néhol világító kitinű bogarakat zártak üvegburába.

A menet folytatódott, és Emily azon vette észre magát, hogy egy több szintes ház felé halad. Megszólítani még mindig nem merte a xchsychsiant, akit követett.

Az épület már jóval szebben nézett ki. Még így is elég absztrakt volt, de már kitűnt a többi közül. Három szintes volt, az utolsót pedig egy sátor alkotta, ami alá láthatólag lámpát tettek, hogy a piros szövet vörös fénnyel világítson a sötétben.

- Elnézést - szólította meg a vezérnek tűnő alakot Emily. A fickó egy pillanatra hátra fordult, de mintha megijedt volna, gyorsított a tempóján. Elindult a több szintes házat a másik diplodokusszal összekötő hídon.

- Nézzen ide! - mondta most már valamivel bátrabban Emily. Kicsit furcsa volt, hogy míg ide értek, egyikük sem szólt hozzájuk. Egy szót sem, és egész út alatt halkan beszélgettek egymással. - Nem akarok rosszat! - próbálkozott újra Emily.

Az idegen továbbra sem válaszolt. Már félúton jártak a hídon, a diplodokusz lengedező farka függőhíddá változtatta a hidat.

- Kérem, válaszoljon! - könyörgött Emily, de láthatólag semmi hatást nem gyakorolt a xchsychsianra.

És akkor Emily fejébe adrenalin tolult, ahogy bemérgesedett. Igen, mérges volt; a függőhíd, a gyors séta, a többszöri megszólítás és az, hogy rájuk lőttek, ez húzta ki nála a gyufát.

- Legyen már férfi! - sikoltotta Emily. A város hangjai szépen elcsendesedtek ennek hatására. - Válaszoljon már egy ártatlan nőnek!

Ártatlan nő? Miket beszélek... viszont Emily tudta, másképpen nem fogja elérni céljával, csak agresszióval.

A xchsychsian végre valahára visszafordult. Szögletes fejéről és lekerekített álláról csak úgy sugárzott az ijedtség. Rövid szájával szavakat formált:

- Nyugodjon meg, hölgyem - hangja maga volt a megtestesült suttogás, a fenyegetés. - Mindazonáltal megtisztelne, ha velem tartana - azzal a világító piros sátorra mutatott tömzsi ujjaival.

- De miért nem tudta ezt akkor közölni, amikor ide jöttünk? - csattant fel Emily, és közeledett a xchsychsianhoz.

- Mindennek van oka - csitította őt a férfi. Aztán olyat tett, amire Emily a legkevésbé számított: kezet nyújtott. - Dave Deschannel vagyok.

Emily döbbenten nézte a felé nyúlú tömzsi kézfejet. Először a testrészre nézett, aztán a férfi szögletes arcára, majd megint a kézfejére. Láthatóan zavarban volt.

- Emily Proctar - viszonozta a kézfogást, de még így sem látszott túlságosan nyugodtnak.

- Remek - mondta színtelen hangon Dave. - Most pedig gyerünk, ott mindent meg fog tudni.

Emily mindent megadott volna azért, hogy tudja, mi rejtőzik abban a piros sátorban.

 

Dex zavartan mozgolódott a helyén. Mióta csak mentek, az egyetlen említésre méltó esemény Don Perry másik diplodokuszra való szállítása volt. A xchsychsianok nem szóltak hozzájuk. De nem is bántották őket - és ez azért nagy biztonságot jelenthetett, hiszen hiába hogy elfogták őket, legalább nem kell tartaniuk az erdő ragadozóitól.

Ő nem tette szóvá a némaságot, a manot Yiella viszont igen. Ugyanúgy hördült fel, mint anno a Salvison, mikor a kalózok hajója felszállt. Ott kezdődött közös pályafutásuk.

- Szóljanak már valamit! - kiáltott a manot nőstény. Az ozmiumdárdát szorongató xcgsychsianok nem szóltak, sőt jelét sem mutatták, hogy meghallották őt.

A diplodokuszok megálltak a tengerparton, besötétedett, lehúzták a hidakat, és Dex oldalra pillantva észrevette, hogy Emily nem volt a helyén.

- Hová ment a hölgy mellőlem? - tudakolta zavartan a százados, de az eredmény újfent hallgatás volt.

- Hahó! - ordította Yiella. - Az úr kérdezett valamit!

Nincs válasz.

- Megnémultak, vagy mi? - hördült fel újra Yiella, tappancsait a famennyezet nyomja. A fa megreccsent, és az egyik tartóelem kivált a helyéről. Fegyverként szolgált. A xchsychsianok megpördültek, és a dárdáikat a manotra és a többi csempészre szegezték. Yiella nem zavartatta magát, suhintott a szálkás deszkával.

- Elég - mondta fojtott hangon az egyik xchsychsian. - Vagy a barátaid meghalnak.

- Nem fognak - legyintett Yiella. - Csak mondjátok meg, merre ment a hölgy, onnan, az úr mellől!

- Hát nem látták? - sziszegte hitetlenül egy másik. - Ott, arra ment, a területi főnök után. - Itt egy távolban vöröslő kupola felé mutatott.

- Köszönjük – mondta fojtott hangon Dex, látszott, komolyan gondolja a köszönetet. Figyelmeztető pillantást lövellt ki Yiella felé is, aki nyomban elhallgatott. A xchsychsianok ehátráltak, és némán strázsáltak tovább.

- Gyerünk – sürgette őt a manot. – Utol kell érnünk!

- Ne, nyugi – próbálta őt csitítani Mortimer. – Inkább tudjuk meg, hol van Don Perry!

- A főnök! – csapott a homlokára idegesen Yiella. – Hol van?!

A xchsychsianok újfent nem válaszoltak, Yiella már megint emelte a husángot, amit a tetőről szaggatott le…

- Ne, kérlek – avatkozott közbe megint Dex. – Sétáljunk egyet, majd csak megtaláljuk.

A manot megállította a levegőben a deszkát és leengedte a kezét. Beleegyezően bólintott, az arcáról az sugárzott, hogy megbánta a suhogtatás. Meg hogy elfeledkezett Don Perryről.

- Akkor gyerünk! – kiáltotta Yiella végül.

- Nem sietünk sehová – morogta Dex, miközben igyekezett tartani a medveszerű lény erőltetett tempóját.

 

Emily követte Dave-et a sátor felé. A kunyhó, aminek tetején a kupola volt, ugyanolyan épületként tartották számon, mint bármelyiket, csupán több emelet magasra nyúlt. A diplodokusz, amin állt az alapja, még csak nem is remegett – igaz, a csigolyái igencsak vastagok és hegyesek voltak, továbbá feküdt is, így a nyomás nagyrészben a talajra hárult.

A ház belülről már más képet mutatott, mint az eddig megismertek. A huszonnyolc méteren több szoba is volt, és Emily-t egy többszintes ház lakására emlékeztette a látvány. Középen egy nappalin haladtak át, majd körös-körül szobák helyezkedtek el, a nappali közepén egy csigalépcső vezetett a következő emeletre. Az másolata volt az előzőnek.

Végül, utoljára eljutottak a titokzatos sátorig. Dave nem mondott semmit – úgy látszik, ez a távolságtartó viselkedés szokás a xchsychsianoknál, legalábbis az idegenekkel szemben.

Dave hátra fordult és vetett a nőre egy sokat mondó pillantást, amit nem lehetett félreérteni.

- Maradj csöndben! – ez szinte ordított szögletes ábrázatáról.

Emily bólintott, és elindultak felfelé, ahonnan vibráló piros fény szűrődött ki.

Ahogyan haladtak felfelé, Emily-t elfogta az új helyeken történő bizonytalanság, a magány és a félelem vegyített érzése. Különös volt, nem lehetett megmagyarázni, pontosan milyen is valójában. Mintha több fokot hűlt volna a levegő…

A tekintetek, amik ott bent pásztázták a bejáratot, most mind feléjük fordultak. Az egész pirosan derengő kupolát ozmiumdárdások állták körbe, teljes mellvértben és kevlárban. A helység végében pedig ott ült, egy magasba emelt kereveten egy összenőtt szemöldökű, keménykötésű fickó.

A terem széleit ugyanazok a különös lámpások világították meg, maradéktalanul mindegyikben világító páncélú bogarak csücsültek.

- Üdvözöllek, Dave! – kiáltott derűsen, mosolyogva a kereveten ülő személy. Arca mosolyra görbült. – Már vártalak, mi hír a városban?

- Elfogtunk pár embert – mondta Dave, mintha az előző férfi nem is vidáman köszönt volna. – Állítólag nem hódítók, de minden eszközük alapján azok.

- És a hölgy kicsoda? – hervadt le a mosoly a férfi arcáról, és merev pillantással fürkészte Emily-t. – Én még nem találkoztam vele, legalábbis nem emlékszem…

- Valóban nem – vágott a szavába helyeslőn Emily. Dave eközben elképedt ábrázattal leste őt. Mintha azt kérdezné: hogy mertél megszólalni? – Én azokkal jöttem, akiket ma elfogtak.

- És őn hódító? – nyomta föl magát a férfi, szemöldöke alól szemi szikrákat eregettek. – Mert akkor nem jár nagy tisztelet a maga fajtájának…

- Nem! – ordította Emily, csak hogy lecsendesítse a férfit. – Nem tudom, kik ezek a hódítók, én nem erről a bolygóról való vagyok.

- Nem?

- Attól még nem lett volna szabad megszólalnod! – csattant fel Deschannel. – Én is csak azért mutatkoztam be, mert rám erőltetted!

- Nyugodj meg, Dave, a hölgy esetében elhagyhatjuk a hallgatás törvényét – legyintett a férfi derűsen. Újabb mosolyt villantott Dave-re, aki még mindig nem látszott enyhülni. – Mi történt az emberiséggel? Találtak bolygókat? Béke uralkodik?

- Lassabban – vágott közbe újra Emily. – Nem olyan rózsás a helyzet. Két részre szakadt az Univerzum: Humán Domíniumra és Külűrre. A Külűrben teljesen átvették az irányítást a különféle cégek és bűnbandák.

- Hm – vont vállat a férfi. – Anno, még nemzetekkel ezelőtt, mikor az első Mars-kolónia megalakult, az én leszármazottaim jöttek ide. Látom, történt ott egy s más…

- Maga a leszármazottja ezeknek az embereknek?

- Itt mindenki az. Az első ide érkezők sok gyermeket nemzettek, és tetszés szerint családokat állítottak össze. Én a Suárez családból származom.

- Suárez. Furcsa név. – Ráncolta a homlokát Emily.

- Ne feledje, a Földről jöttek az összeállítók. Ott gyakori lehetett. Alex Suárez, az én nevem ez, és őnben kit tisztelhetek?

- Emily Proctar vagyok – rázott kezet Suárezzel Emily.

- Komolyan nem ismeri a vezetéknevemet? Akkor őn nem is a Földről jött? – ámuldozott Suárez.

- Salvisi vagyok.

Dave és Alex csak nézett. Nyilván nem tudhatták, mi az a Salvis, mert a Földön és a Marson kívül más bolygóról fogalmuk sem volt. Emily rögtön észbe is kapott, és elmagyarázta:

- A Salvis egy bolygó. Nem hallhattak róla, alig kétszáz éve fedezték fel. Sivatagos bolygó. Tulajdonképpen az Univerzum összes lakosa sem ismeri ezt a helyet.

- Akkor tehát fedeztek fel bolygókat – kiáltotta lelkesen, gyermeki örömmel Alex. – Mennyit?

- Több tízezret.

- Mi nem látunk egyet sem – vetette ellen Dave. – Ez a nő egy hódító, csak a baromságait meséli! A Föld létezik, és a Mars!

Dave-en látszott, nem akarja elhinni, amit hall. Már egyből szőtte az összeesküvés-elméletét. Agyára mehettek a hódítók, akárkik is voltak azok. Láthatóan Alex Suárezt is próbálta meggyőzni a saját igazáról, hogy csak a Xchsychs, a Föld és a Mars létezik az Univerzumban; bár ő biztosan nem volt tisztában azzal, hogy a Xchsychs egy fekete lyuk közepén kering.

Amikor elfogták őket, Dave úgy látszott, azt gondolja, még sem ők a hódítók. De csak látszott, ő még mindig úgy gondolta. Emily ilyenkor szeretett volna az emberek fejébe látni. Kiderülne, hogy nem is lenne olyan kellemes, mert némely embereknek eléggé sötétek a gondolatai.

- A világuk egy fekete lyuk közepén van, ezért nem látni a többi csillagot – magyarázta nyugodtan Emily, próbálva a nyugodt ember látszatát kelteni. Azonban igenis ideges volt erre a szögletes képű senkire. – Akik először idejöttek, egy fekete lyuk szippantotta be, és rátaláltak az akkor még kisbolygóra. A Xchsychs-re.

- A világunkra – sóhajtotta Alex. – És voltak az Univerzumban háborúk? Voltak viszályok, vagy minden rendben zajlott?

- Nem éppen – vakargatta a fejét Emily. Nem örült, hogy mesélnie kell a körülötte álló xchschsianoknak, mint gyerekeknek az esti mesét, de muszály volt mindent elmondani. Mert kérdezni akart, és úgy hitte, ha sokat ad, sokat is kap. – Volt néhány háború. Például a Vegai-Humán konfliktus. A Domínium alapítótagjai az Emberi Szövetség, a Manot Köztársaság, a Vegai Szövetség és a Tholtaxi Kaptár voltak, miután legyőzték a sheldeket, kiterjesztették érdekszférájukat. Mivel a Vegai Szövetség féltékeny lett az emberekre, kilépett a szövetségből és hidegháborús viszonyban állt egymással a két nagyhatalom. Mindketten felfegyverkeztek, és kölcsönösen legyengítették egymást. A Rigeli béke szakította meg ezt a háborút, pontosan ötvennyolc éve. Továbbá az Univerzumban élnek az embereken kívül más fajok is…

- Itt csak őslények élnek – helyeselt Alex. Láthatólag feldobta a téma, amiről beszélgettek. – Na, de folytassa, kérem! Érdekel, kikkel él együtt az emberiség.

- Teljesen megértem – biccentett Emily. – Na szóval, élnek a manotok, medve és macska keverékei. Kwizekek, nagy, barnabőrű lények, vr’ak… – itt Emily elfintorodott. – Békák. Egyszerű békák, és nem csak külsőleg. A Vyrlaxon tanyáznak, ami önmagában szép bolygó, de belülről romlott, mint egy elfonnyadt növény.

- Ennyire szörnyűek? – tudakolta érdeklődve Suárez.

- Álnok lények. Csak a pénz érdekli őket, azért mindent megtesznek.

- Mindent? – szólt közbe Dave. – Itt is voltak ám orgyilkosok!

- A vr’ak is imádják az orgyilkosokat. Na meg a seggnyalókat, akik lesik gazdáik minden kívánságát.

- És a skruddok? Azokat is említette, nem?

- Igen, kígyófejű lények. Bolondok, de harcosoknak kiválóak. Több háborút is kirobbantottak.

Emily folytatta az Univerzum történetének leírását. Az ozmiumpengét szorongató xchsychsianok megenyhültek, körülzsongták a volt rendőrnőt. Proctar beszélt a nagy vállalatokról, a vykronokról, a Külűrről. Végül pedig beszélt arról, ami miatt ide jöttek – a gyilkosságsorozatról, a kalózokról, a xchsychs méregről. Itt mindegyik xchsychsian feszültté vált. Hirtelen még Dave ráncai is kisimultak szögletes arcáról. Olyan volt, mintha kitisztulna az agya, és Emily mintha megkönnyebbültséget látott volna a szemében.

- Most, hogy mindent elmondtam, amire kíváncsiak voltak, most önök mondják el azt, amit tudni akarok: kik a hódítók, maga kicsoda – itt Dave-re mutatott – és hogy maga kicsoda – itt pedig Alex Suárezre. – Na és persze a méregről is.

Alex Suárez arca megkeményedett, mélyet sóhajtott, és nem ott kezdte mondandóját, ahol Emily várta:

- Minden a terraformálás műve. Az erdő egyre csökken. Otthonunk veszélyben van. Azért vándorlunk a diplodokuszok hátán, hogy megmenekljünk a természet pusztulásától. A diplodokuszokat speciális kezelésnek vetettük alá; korrózióálló acélrudakra cseréltük a csontjaikat, izmokat építettünk beléjük, így strapabíróbbak lettek. A neuronjaikat is kiirtottuk, így nem éreznek semmit. Azért gondoskodunk is róluk; egy hosszabb út után több hétig, talán hónapokig is egy tónál maradunk, hogy igyanak és legeljenek. Éljük a mindennapi életünket, ha elfogy nekik az élelem, tovább indulunk. Mi vadászó és gyűjtögető életmódot élünk.

- Maga valami vezér? – tudakolta váratlanul Emily. – Mert nagyon úgy néz ki. Itt ül a kupolájában, körbevéve testőrökkel.

- Én csak ennek a körzetnek a vezetője vagyok. A piros körzeté. Kék színű sátor is létezik, zöld és így tovább. Amolyan kiskirály – elfordult a nőtől és megkocogtatta az egyik testőre dárdáját. – Ozmium – kuncogta -, a világ legnehezebb anyaga. Mi már megszoktuk a súlyukat, és hogyha már bele kell vájni valakibe, azok már nem tudják kiszedni magukból olyan könnyen. Sem hódítót, sem más idegent nem bántottunk még. Mi nem – viszont a hódítókat rendszerint kirakjuk a legközelebbi ragadozó falkának. A hódítók tették ezt velünk, hát visszaadjuk nekik – a halál a bűnükért még kegyes jutalom is…

- Tudja, mi politikai menekültek vagyunk – bólintott komoran Dave. – Vagy hajléktalanok. A Xchsychs rezsimet a lakosság választja, és addig uralkodik, míg minden tagja meg nem hal. Emiatt alakultak ki a hatalmi harcok, és az orgyilkosság – az elégedetlenkedők minél hamarabb holtan akartak minket látni, mi meg ide menekültünk, ahová ők már nem mernek jönni…

Hirtelen berontott a terembe néhány sötét alak. Az ozmiumpengét szorongatók rögtön megmerevedtek, támadó állásba helyezkedtek, de Emily leintette őket.

- Barátok – mondta.

- Ugye nem bántották? – lihegte kissé féltékenyen Dex Mortimer százados.

- Nem, épp ellenkezőleg – mosolygott rájuk Suárez. – Elmesélt mindent, és mi is elmeséltünk mindent.

- Hol van Don Perry? – kérdezte Yiella.

- Az a szerencsétlen flótás? Az egyik kórházi szobában fekszik – mondta derűsen Dave. – Arra – mutatott kelet felé. Szinte az egész csapat elszaladt, csak Dex és Sárga Kobra maradt a sátorban.

- Elmondaná a méreg titkát? – sürgette Suárezt Emily. – Vagy tud olyan embert, aki hajlandó rá? Csak mert békével jöttünk, hogy megtudjuk, mint már meséltem, nagy gondban van az Univerzum emiatt.

- Hát persze – bólintott komoran Suárez. – Tudok egy embert.     

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://outspaceboc.blog.hu/api/trackback/id/tr884348571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása